11/29/2023

Adžić i Bivol: Crna Gora lider u regionu na planu smanjenja rizika od katastrofa

Crna Gora lider je u regionu na planu usvajanja i sprovođenja strateškog okvira, prikupljanja informacija i implementacije projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filipa Adžića sa šefom Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR), Oktavianom Bivolom.

Sastanak je bio prilika da Adžić podsjeti na aktivnosti koje je MUP-ov direktorat za zaštitu i spašavanje u prethodnom periodu sprovodio u cilju unaprijeđenja kapaciteta i sticanja novih znanja u ovoj oblasti, imajući u vidu različite rizike od katastrofa, poput požara, poplava i zemljotresa. On je pohvalio napore međunarodnih partnera, a naročito UN-a u pružanju podrške i pomoći Crnoj Gori kako bi se sistem razvijao i strateški i tehnički ojačao da pruži adekvatan odgovor na rizike u različitim situacijama. Ministar je poručio da fokus dalje saradnje treba kontinuirano usmjeravati na oblast preventive i razmjene znanja i iskustava, te da je pomoć i podrška UN od naročitog značaja za Crnu Goru i njenu sigurnost.

Šef UNDRR-a, Oktavian Bivol pohvalio je izuzetne rezultate Crne Gore na planu usvajanja strateškog okvira, izrade baze podataka te saradnje u okviru različitih inicijativa u okviru UN-a, Mehanizma za civilnu zaštitu EU i Sendai okvira. Na sastanku je naročito pohvaljena proaktivnost i ažurnost Crne Gore koja je među 14 zemalja evropskog regiona prva podnijela izvještaj o sprovođenju Nacionalnog plana u ovoj oblasti. Crna Gora stoga, kako je poručeno na sastanku, služi kao pozitivan primjer i kao takva može prenijeti iskustva i znanja drugim zemljama u regionu.

Sastanak je, kažu, bio prilika i da se razgovara o novim inicijativama koje se odnose na izgradnju kapaciteta za odgovore na rizike na lokalnom nivou, izradu novog strateškog dokumenta te unapređenje baze podataka i umrežavanje sa zemljama regiona i Evrope u cilju razmjene znanja i iskustava.

Sastanak kojem su pored ministra i šefa UNDRRA-a prisustvovali i direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i zamjenik šefa UNDRR-a Sebastien Pencini bio je prilika da se razmjene mišljenja uoči početka Drugog konsolidacionog sastanka o odgovoru na rizike od katastrofa koji se održava u Budvi. Konsolidacioni sastanak okupiće eksperte u ovoj oblasti a od naročitog je značaja za odgovore na pitanja iz pregovaračkog Poglavlja 51.

Read Previous

Sadžakov: Porfirije je Vučić u mantiji

Read Next

Đukanović nije došao na sjednicu Zakonodavnog odbora, Vukićević traži novo odgađanje