12/11/2023

Abazović: Uhapšeno je više osoba, njihova imena može otkriti jedino SDT; Tužilac Radonjić: Niko u ovom trenutku nije uhapšen

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović komenentarisao je današnju akciju ANB-a i SDT-a kojom je obuhvaćeno više osoba koje se sumnjiće za špijunažu. On je saopštio da je  uhapšeno više osoba. Abazović je novinarima rekao da ne može saopštiti više detalja jer je akcija tajna. Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, a po naredbi Višeg suda u Podgoricu, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić je rekao CdM-u da u toj akciji za sada nema uhapšenih.

Abazović
Abazović

<<<Više osoba se sumnjiči da su sarađivali sa ruskom tajnom službom; Tužilac tvrdi da još niko nije uhapšen<<<

“Jutros je uhapšeno više osoba, mislim uhapšeno dok oni odu kod tužioca, dok im se odredi pritvor, a ako im se odredi često to u Crnoj Gori izaziva diskusiju. U svakom slučaju rade se pretresi na više lokacija, međunarodni je karakter akcije. Vi znate da smo spremni da štitimo nacionalne interese Crne Gore”, kazao je Abazović.

Kako kaže, s obzirom da je akcija tajna, ne može da kaže ko su uhapšeni te da oni pokušavaju da ubrzaju ruku pravde.

“Ne mogu otkriti imena jutros uhapšenih osoba, jer jedina adresa koja može otkriti tu informaciju je Specijalno državno tužilaštvo”, istakao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje da li njegova posjeta SAD-a ima neke veze sa jutrošnjim hapšenjima kazao da ni o tome ne može o tome govoriti.

“Jedino mogu reći da je moja posjeta bila veoma uspješna i da će biti pozitivna po vladavinu prava u Crnoj Gori”, kaže Abazović.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić je CdM-u nakon toga saopštio da su pretresanja kod građana su i dalje u toku.

Vukas Radonjić
Vukas Radonjić

“Vlasnici ili držaoci prostorija koje se pretresaju prisustvuju pretresanju. Niko od njih u ovom trenutku nije lišen slobode, a pojedine medije i javne ličnosti bih posebno podsjetio da su dužni da se pridržavaju pravila o poštovanju pretpostavke nevinosti i da svojim izjavama o postupku koji je u toku ne povređuju prava građana kod kojih se pretresanje vrši”, kazao je Radonjić CdM-u.

Kad su u pitanju hakerski napadi, Abazović kaže da će uskoro zasijedati Vijeće za nacionalnu bezbjednost te da se nada da će imati tad više informacija.

On smatra da oredsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne može da raspusti Skupštinu Crne Gore.

“Nema pravo da nas i dalje politički maltletira. Ako poslanici budu željeli ići ćemo na izbore, sve je jasno. Ustav su pisali oni koji su mislili da se DPS nikad neće maći s vlasti. Mislim da Đukanović ima jako malo karata u svom rukavu, bolje da ih iskoristi na pravi način”, rekao je Abazović.

Dodao je i da Đukanović ne može da prihvati činjenicu da više ne vlada situacijom i da je jedini ispravni korak da dodijeli mandat Miodragu Lekiću.

“Ni Milo Đukanović, ni Ranko Krivokapić ne mogu da prihvate da su dio političke prošlosti Crne Gore. Đukanović posjeduje mnogo malo karata u rukavu, pa mu savjetujem da ih u ovom foto finišu sve izbaci na sto i da ode u politčku penzinu. No, ja se više time ne opterećujem”, zaključio je Abazović.

Read Previous

Riješavanje krucijalnih problema za strance u Luksemburgu

Read Next

Usvojen rebalans budžeta i odluka o zaduženju