12/10/2023

Abazović: Rekonstrukcija vlade podrazumijeva da premijer ostaje

Premijer Dritan Abazović kazao je da rekonstrukcija vlade, ukoliko danas ne dođe do njenog pada, podrazumijeva da on ostane premijer.

– Ova Vlada je donijela istorijske odluke za ovu državo, to niko nikad neće osporiti, a taj značaj će se tek prepoznati. Ako neko misli da treba da idemo u period destabilizacije, zaustavimo borbu protiv kriminala, širimo mržnju…. to je okej. Neke tradicionalne političke opcije nisu navikle na neke novitete. Ja sam prvi dan tepih okrenuo naopačke i pokušao sve stvari da riješim. Ili ćemo da idemo naprijed ili ćemo da tavorimo u mjestu – ta se odluka donosi danas – rekao je Abazović novinarima pred početak sjednice Skupštine na kojoj će se poslanici izjasniti o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Premijer je rekao da nije imao konkretne razgovore oko eventualne rekonstrukcije Vlade, koju je u slučaju da ona “preživi” glasanje o nepovjerenju najavio ranije.

– To ostaje ponuda, ali zavisi od toga hoće li se danas konstituisati nova većina, što je možda i realnije. Onda je za očekivati da ta većina odradi buduće procese. U tom slučaju ćemo se korektno izmaći – kazao je Abazović.

Ukoliko doće do rekonstrukcije, to podrazumijeva da premijer ostaje isti, pojasnio je.

– Više puta sam pokušao da objasnim. Dok je mandat u rukama premijera građani mogu da budu mirni što se tiče borbe protiv kriminala. Momentom kad mehanizam pređe kod predsjednika države odgovornost ide kod njega. Ako to žele poslanici opozicije, to je legitimno – rekao je premijer.

– U momentu kad podnesem ostavku, moramo da idemo ka predsjedniku države, teoretski bi on mogao mandat da da nekome drugom – rekao je on odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da podnese ostavku kako bi došlo do dogovora nekadašnje parlamentarne većine.

Odgovarajući na pitanje da li bi se u rekonstruisanoj vladi mogao naći DF koji nije bio prihvatljiv za manjinsku vladu, Abazović je rekao da će eventualnom rekonstrukcijom biti formirana tehnička vlada koja treba da pripremi izbore.

– To će biti vlada koja je isključivo posvećena za stvaranje uslova za izbore koji bi se desili u dogovorenom periodu.

Read Previous

Na dan kada se glasa o povjerenju Vladi Dritana Abazovića: Milorad Dodik danas helikopterom ide u tajnu posjetu Crnoj Gori?

Read Next

Abazović: Niste smjeli da pomenete temeljni ugovor