Abazović predvodi crnogorsku delegaciju na otvaranju Bijenala u Veneciji

Na poziv predsjednika Venecijanskog bijenala Roberta Čikuta i umjetničke direktorice Sesilije Alemani, potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović predvodiće crnogorsku delegaciju koja će učestvovati na ceremoniji otvaranja 59. Bijenala umjetnosti u Veneciji, koja će se održati u periodu 21-23. aprila 2022. godine.
Abazović će prisustvovati svečanom otvaranju paviljona Crne Gore, koje će se održati večeras u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero, ali i posjetiti paviljone drugih država koje učestvuju na ovogodišnjem Bijenalu.
Bijenale umjetnosti najznačajnija je svjetska smotra savremene umjetnosti koja se od 1895. godine održava svake druge godine u Veneciji.
Bijenale u Veneciji se smatra najznačajnijim mjestom predstavljanja tokova i dometa kulture, te stoga Crna Gora već duži niz godina uzima učešće na istom, s ciljem unapređenja međunarodne prepoznatljivosti i sopstvenog imidža.
Ovogodišnje bijenale okuplja oko 80 zemalja, među kojima su SAD, Njemačka, Francuska, Belgija, Italija, Kina, Japan, Kanada, ali i države okruženja, poput Srbije, Hrvatske, Albanije.