12/10/2023

Abazović: Po prvi put imaćemo kliničke centre van Podgorice; Šćekić: Vlada posvećena razvoju zdravstva

Na pres konferenciji premijer Dritan Abaazović saopštio je da je Vlada donijela odluku o izgradnji Kliničkih centara u Beranama i Kotoru.

“Tako smo se opredijelili da pružimo tercijarnu zdravstvenu zaštitu svim građanima. Što se Kotora tiče, jako je važno da imamo takav centar jer je taj primorski grad na neki način turističko stjecište gdje ćemo moći da pružimo hitnu zdravstvenu zaštitu i našim turistima koji posjete primorje tokom sezone”, navodi Abazović.

Kako je dodao, Berane je sada centar velikih investicija i zbog toga su prepoznali da treba tamo da bude taj drugi KC.

“Ovo je korak ka decentralizaciji i vjerujem da smo načinili istorijski potez”, kazao je on.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić zahvalio je Vladi koja je pokazala da je posvećena razvoju zdravstva u CG.

“Na ovaj način smo u svakoj regiji Crne Gore obezbijedili po jedan KC, za južnu u Kotoru, sjevernu u Beranama, a centralna je svakako u PG. Velike investicije su pokrenute u ovim bolnicama, uloženo je u angio-sale, mamograf je prošle sedmice stigao u Berane. Na ovaj način pomažemo i KCCG da se rastereti sa brojem pregleda i sa poslom kojeg ima zaista mnogo”, kazao je Šćekić.

Kako je dodao, na svim nivoima krenuli su sa ozbiljnim reformama.

“Jako je značajno da se grade već tri klinike, gradi se i operativni centar u sklopu IJZCG, u narednih mjesec dana biće završene rekonstrukcije u ostalim jedinicama Hitne pomoći, pa možemo zaključiti da je Vlada sa Abazovićem na čelu odgovorna vlada”, navodi Šćekić.

Ministarstvo finansija je, navodi, dalo saglasnost da se u ovom pravcu može nesmetano ići.

Medicinski direktor KCCG Zoran Terzić navodi da KCCG snažno podržava ovaj potez, jer sada vidimo da država ima sluha za ono što su zahtijevali dvije i po godine.

Vladimir Jokić, predsjednik opštine Kotor navodi da je jako ponosan na ovaj korak Vlade.

“Mi ćemo u svemu stajati na raspolaganju našoj bolnici i Vladi. Dvije stvari su već u toku: ustupamo zemljište za izgradnju stanova za ljekare i medicinsko osoblje iz Kotora, preko 60 stambenih jedinica. U saradnji sa menadžmentom OB Kotor pokrenuli smo rekonstrukciju dijelova te bolnice”, kazao je Jokić.

Read Previous

Stogodišnjica stradanja porodice crnogorskog komite Petra Zvicera

Read Next

DPS se oprostio od Vučelića