11.6 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda; Vuković: Veliki dan za budućnost Podgorice i države

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid, zamjenik generalnog direktora firme Kuzu Grup Mehmet Emre Bastopcu i član borda direktora Alkatasa Bayram Albayark potpisali su danas ugovor za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnik Vuković istakao je da je sistem prečišćavanje otpadnih voda najznačajniji infrastrukturni projekat u istoriji glavnog grada.

” Postrojenje je najvažniji segment tog sistema. Kada za tri godine bude u funkciji moći ćemo da kažemo da smo riješili najveći ekološki problem, ne samo glavnog grada nego i ovog dijela Crne Gore. Kroz izgradnju sistema mi trajno štitimo podzemne vode i rijeku Moraču, Skadarsko jezero i izvorište Bolje sestre”, kazao je Vuković.

Značaj ovog projekta, kako je istakao, prepoznat je i od naših evropskih partnera.

“Ponosni smo na to što smo na samom početku dobili vrijedan grant od 10 miliona eura od Evropske komisije, a onda i prošle godine i grant od dodatnih 23 miliona kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. Mislim da je red da zahvalimo uvažemnoj ambasadorki EU u Crnoj Gori gospođi Kristini Oani Popa koja je bila velika podrška glavnom gradu, ne samo na putu implementacije ovog projekta, već i u vezi sa svim drugim projektima koji znače unapređenje kvaliteta života u Podgorici”, dodaje Vuković.

Podsjeća da je sa 2004. godine urađena prva studija za potrebe realizacije ovog projekta.

Istakao je zahvalnost svima onima koji su u prethodnom periodu omogućili potpisivanje ugovora.

“Ovo je prije svega veliki dan za budućnost našeg grada i države”, poručio je Vuković.

Podsjećamo, vrijednost projekta je 47,3 miliona eura, a rok za realizaciju je 36 mjeseci.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite